1. dan, četvrtak, 24. 07.
ZAGREB-AVIGNON

 
Polazak autobusom u 1:00 iz Zagreba s Autobusnog kolodvora, te u 3:15 sa stajališta Vrata Jadrana kod Rijeke; vožnja kroz Sloveniju i Sjevernu Italiju s predahom u Veroni, gradu poznatom po čuvenoj i zabranjenoj ljubavi Romea i Julije, uz posjet Julijinoj kući s opjevanim balkonom.
U ranim popodnevnim satima nastavak puta prema Francuskoj i očekivanim dolaskom navečer u Avignon-Montfavet – Smještaj u dvokrevetne sobe hotela
IBIS  AVIGNON SUD***, slobodno vrijeme – noćenje.

2. dan, petak, 25. 07.
AVIGNON–PONT DU GARD–
       CHATEAUNEUF DU PAPE / COURTHEZON–AVIGNON

 
Nakon doručka, polazak (08:15) na kružni put u vođeni obilazak, prvotno grada Avignona unutar utvrde (1), a zatim Papinske palače i Muzeja (2) – Nastavak puta prema Pont du Gardu (3)– Prije povratka u Avignon grupa će boraviti oko sat i petnaestak minuta u posjeti i na degustaciji slatkiša u Chocolaterie Bernard Castelain (4) u blizini mjestanca Chateauneuf du Pape  i konačno na degustaciji vina u čuvenom vinskom podrumu Cellier des Princes, Courthezon / Chateauneuf du Pape (5) apelacije ponajboljihg svjetskih crnih vina Côtes-du-Rhône – Povratak u hotel, predah za osvježenje  – slobodno vrijeme za večernji izlazak.
(1) LE PALAIS DES PAPES, najveće gotičke građevine s 24 sale otvorene posjetiteljima s izvanrednim muzejskim primjercima grafika i neprocijenjivih freski, audio-vođenje na 11 jezika
(2) UTVRĐENI GRAD AVIGNON bio je domaćinom sedam pontifikata u četrnaestom stoljeću, čime je zaradio nadimak "grada papa." Očarava posjetitelje svojim starim ulicama omeđenim srednjovjekovnim zidinama i lijepo obnovljenim zdanjima gotičke arhitekture, a osobito svojom majstorskom Papinskom palačom i mostom St. Bénézet (svrstanog u svjetsku spomeničku baštinu UNESCO-a kao istinski svjedok povijesti Avignona, opjevanog u poznatoj šansoni; gradnja mu je počela u 12 st., a kasnije nekoliko je puta dograđivan zbog oštećenja od nabujalih voda rijeke Rhone, da bi konačno napušten u 17. st.) Stotine tisuća posjetitelja dolaze svake godine da prisustvuju poznatom ljetnom uličnom festivalu kazalište, filma, plesa i drugih uličnih predstava. Rječju, Avignon je grad povijest, spektakla, Avignon koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
(3) Spomenik svjetske kulturne baštine UNESCO-a najviše kategorije, MOST PREKO KLANCA RIJEKE GARDON sagrađen je nedugo prije kršćanske ere služeći prvenstveno kao akvadukt za opskrbu vodom rimskog fortificija Nîmesa udaljenog gotovo 50 km. Zamišljen kao trorazinski most duljine 275 metara i visine 50 m iznad površine rijeke, Pont Du Gard proslavio se po svojoj impresivnoj raznolikosti kao remek-djelo svjetske arhitekture u iznimnom ukruženju usred submediteranskog karsta i gariga.
(4) ZARONITE U SVIJET ČOKOLADE! – nakon predstavljanja tvrtke od strane hostesa, ulazak u salu video projekcija radi gledanja dokumentarnog filma (na 5 jezika) o berbi i preradi zrna kakaovca u čokoladu , zatim posjet radionicama gdje ćemo s domaćinima podijeliti tajne stvaranja čokolade i drugih slatkiša svojstvenih Provansi uz njihovu degustaciju, i na kraju  prodavaonici "Gourmet & Gourmand".
(5) Gradić vina i kulture stola, CHATEAUNEUF DU PAPE (zaselak COURTHEZON)  je svjetski prepoznatljiv po svojih 13 biranih loznih francuske prirodne baštine zajedničkog nazivlja „Vina Côtes du Rhône Grands Crûs„. Poznata već u vrijeme autohtonih Galskih plemena, kultura vinove loze na brežuljcima oko Chateauneuf du Pape-a je u velikoj mjeri doživjela svoj prvotni razvoj od strane rimskih okupatora. Kasnije, nju je pionirskim zamahom širilo redovništvo i osobito biskupi. Vjeran naslijeđu rimske prakse sadnje vinove loze, avinjonski biskup Geoffroy došao je tako 1157. u posjed vingrada u svom uporištu Châteauneuf, i sam nadzirući radove u njemu. Tu su naviku kasnije stoljećima gajili i ostali visoki svećenici iz redova potomaka „francuskih“ papa Svete Avignonske stolice.

3.DAN
subota, 26. 07.
AVIGNON–BEDOIN–MONT VENTOUX–
SAULT–GORDES–COUSTELLET–AVIGNON

 
Nakon doručka, polazak (08:15) Cestom lavande, preko Carpentrasa i seoca Bedoin na nezaboravni uspon na „vjetrovitu planinu“ Mont Ventoux* – na silasku kratko zadržavanje u mjestancu Sault, «metropoli» lavande; slobodno vrijeme za šetnju i kupnju suvenira u butigama lavande - tu možete ocijenjivati lavandu u svim njenim oblicima: esencija ulje i aroma, cvijet, med, sirup …  – Nastavak puta kroz lavandina polja prema Gordesu, jednom od najljepših francuskih gradića, pretežno izgrađenog od kamena suhozida, a zatim i do obližnjeg zaselka Coustellet gdje ćemo posjetiti čuveni Muzej lavande i upoznati se o njenoj povijesti na područjima južne Francuske, te o svemu što Vas zanima (posjedi s kultiviranim poljem lavande, kolekcija strojeva za žetvu, uz demonstraciju rada, kolekcija kotlova za destilaciju, automatski audio-vodič na francuskom i (ili) englaskom, video animacije, izlošci, trgovina) – povratak u hotel  – slobodno vrijeme za večernji izlazak.
* Vidljiv izdaleka, služeći kao neka vrsta jezične razdjelnice između sjevera i juga tzv. zemlje Langue d'Oc-a,  MONT VENTOUX sa svojih 1911 metara nadmorske visine dominira Provansom. Prozvan je Divom Provanse ili Ćelavo brdo, a širom svijeta je prepoznat po jednom od najzahtjevnijih biciklističkih uspona u nizu etapa Tour de France, razvitku tzv. „zelenog“ i zimskog turizma, te automobilističkih relija i drugih adrenalinskih izazova. Sa njegovih visova puca pogled na čitavu Provansu.

4. DAN
nedjelja, 27. 07.
AVIGNON–LES BAUX DE PROVENCE–
ARLES–LE GRAU DU ROI–
        STES MARIES DE LA MER (LA CAMARGUE)–AVIGNON

 
Nakon doručka (08:00) put pod noge na obilaznu turu jedinstvenog putovanja u srce srednjovjekovne povijesti - sadržajan izlet na razvaline povijesnog dvorca mjesta Les Baux de Provence (1),  sagrađenog na strmoj stijeni, zatim grada Arlesa (2), uz obilazak znamenitih povijesnih i kulturnih spomenika bogate galsko-rimske baštine, do sredozemne rivijere LA GRANDE MOTTE (uz napomenu da je između 13:30 i 18:30 predviđeno kraće slobodno vrijeme za opuštanje i kupanje po želji u moru na nizu lokalnih plaža s kilometrima finog pijeska, urednim, nadziranim, uređenim, ... među najljepšim na morskoj obali pokrajine Languedoc-Roussillon...) Poslije osvježenja, zajednička večera (20h30) u gastronomskom „bonboncinu“ LA TABLE DES BAUMELLES, Stes Maries de la Mer u kojem se magija negdašnje ovčarnice (3) sljubljuje sa prostrtim stolom mirisnih sočnih okusa tradicionalne kulinarske ponude kraja, popraćenih veselicom i izvornom glazbom i plesom ciganske družine.
(1) Jedinstvena srednjovjekovna utvrda CHÂTEAU DES BAUX na stjenovitoj klisuri svjedoči o burnoj vojnoj prošlosti ponovljenih napada Saracena i drugih osvajača, govori nam o povijesti Provanse i vodi nas na putovanje u vrijeme vitezova, gospodara potlačenih, ratova i turnira, zanesenih dijeva, ... čiji glasovi, smijeh kao da za nas još uvijek odjekujuju pod lukovima kula, tamnica, kapele i pothodnicima dvorca Baux, popraćeni srednjovjekovnom glazbom i banketima ratnika.
(2) ARLES je domovina kamarških gitanesa i stjecište skupova lokalnih čuvara stoke s obilježavanjem ferija i korida što se još od vremena rimskih igara (1. st.) odvijaju u lokalnoj areni  s 12.000 sjedećih mjesta. Grad svetkovina, povijesti i kulture, Arles je oduvijek privlačio umjetnike -  Vincent Van Gogh u njemu je boravio zajedno s prijateljem Paulom Gauguinom i tu je naslikao svoje poznate Suncokrete; ljubitelj koride Picasso posvetio mu je dvije slike i 57 crteža... Tu se svako ljeto održavaju međunarodni dani fotografije. Osim rimskih spomenika na popisu svjetske baštine, ističu se kuće i palače iz XVI i XVII st., te klaustar svetog Trophima, gradska viječnica,  tržnica iz XVII st. i mnoštvo mjesnih terasa u hladu platana.
(3)Premda je najveći dio prostora Camargue nekultivirani pješćani teren pun boćatih bara i tisuća ptica, konja i bikova što žive na otvorenom prostoru u stadima, iako je tu izgrađeno nekoliko ljudskih naseobina kao, primjerice  Saintes Maries de la Mer, pa čak i ako je tu čovjek zasadio rijetke vinograde i rižina polja, na obalnim zaštićenim područjima podignute su lučice i odmorišta, kao Le Grau du Roi  što se ubraja u jednu od aktivnijih ribarskih luka na Mediteranu ili kao Port Camargue koja je postala najveća marina u Europi.

U ovoj zemlji mistrala što „brije“ svojim prirodnim prostorom u području močvara, pijeska i boćate vode, staništa mnogih vrsta ptica, nalazimo se usred močvarnih prostranstava NP LA CAMARGUE s mnogim posebnostima ovog kutka zemlje. Između močvarnog šaša i rižišta divlje crvene riže, koja uspijeva samo u Camargui, te prorijeđenih sadnica autohtonog kamarškog grožđa, radoznali će izletnik tu i tamo nabasati na „gnijezda“ tzv. MANADA, farmi za selekcijski uzgoj konja i bikova autohtonih kamarških pasmina, sa stadima poludivljih bikova i konja na slobodnoj ispaši, južnjačkih solana, ali i gradova u kojima je lijepo boraviti i živjeti, poput Arlesa i Aigues-Mortes, stjecišta boema i umjetnika nomada iz čitavog svijeta koji, kad jednom pristignu u Provenceu i Camargueu, naprosto ih više ne napuštaju....Gurmani će tu otkriti najmanje četiri specijaliteta koje ne smiju propustiti: Les tellines, sićušne školjke koje se u vrijeme aperitiva jedu na salatu na terasama kafića, La rouillede poulpes  d'Aigues-Mortes, hobotnicu s krumpirom „na aioli“,  La gardianne de taureau- jedinstvenu kamaršku divlju crvenu rižu posluženu uz slasne zalogaje pirjanog mesa obrazina divljeg bika,  La fougasse d'Aigues-Mortes (slatka „klopka“) , poznati desert specijalitet regije, slasna torta-pletenica s nabujkom od narančina cvijeta.

5.DAN
ponedjeljak, 28. 07
AVIGNON–MANOSQUE–AIX EN PROVENCE–NICE

 
Polazak iz hotela u Avignonu (08:00) na put povratka: prijevoz prema Manosqueu, smještenom u srcu Visoke Provanse uzduž područja uzajamnog prijelijevanja boje i svjetlosti, od nijansi plavih i ružičastih pletenica lavande do zlatnožutih suncokreta ispod azurnog svoda Provanse; u srcu smo zemlje miomirisa: majčine dušice (thym), kadulje (sauge), lavande, satureja (sarriette), ružmarina (romarin), mentola (menthe), santoline...). Teško bi bilo i zamisliti okruge srca Provence bez nepreglednih prostranstava plavila polja lavande što se valovito prostiru ispod azurno prozračnog ljetnog neba, šireći parfeme po okolnim gradićima i selima. Opijat ćete se još jednom suptilnim esencijama što vas podsjećaju na intenzivne mirise iz nekdašnjih bakinih ormara, šireći se po uskim gradskim uličicama … –

Vrijeme za kraći podnevni predah, a zatim posjet matičnoj tvornici l’Occitane, koja udružuje preradu prirodnih sastojaka i tradicionalno znanje u proizvodnji parfema, kozmetike i sapuna, poštivajući očuvanje višestoljetnih receptura koje predstavljaju profesionalnu obiteljsku tajnu vlasnika ; bit ćete inicirani u različita svojstva i tehnike korištenja lavandinih eteričnih ulja za vaše dobro. ­­­­­­–– Prijedlog za ručak po slobodnom izboru u obližnjem grill-restoranu Courtepaille – Nastavak puta prema pitoresknom gradu Aix-en-Provence, gradu spomenika, fontana, spektakla i umjetnosti (tu je rođen Paul Cézanne, francuski slikar čije djelo predstavlja sponu impresionizma s  kraja 19. stoljeća i kubizma početkom 20. st.) – u kasno poslijepodne dolazak u hotel KYRIAD NICE GARE*** u Nici, smještaj u sobe, osvježenje i slobodno vrijeme za večernju šetnju.
6.DAN
utorak, 29. 07.
NICE–(RIJEKA)–ZAGREB

 
Nakon doručka vrijeme za dopodnevno kupanje na plaži Promenade anđela – Oko 11:30  odlazak na put povratka prema Zagrebu (Rijeci) rutom preko Sjeverne Italije i Slovenije uz kraća zadržavanja na usputnim odmorištima i jednosatnim predahom u jezerskom mjestancu Peschiera del Garda (Lago di Garda) – Predviđen dolazak tijekom večeri na Vrata Jadrana negdje oko 21:00 i 21:30, te u Zagreb u kasnijim večernjim satima.
KONTAKT PODACI ORGANIZATORA
Agencija:
ALMA VISIO TOURS
Kod:
HR-AB-01-080765747
OIB:
58905316697
Sjedište:
Vlaška 66, Zagreb
Kontakt osoba:
Ana Mamić
Mobiteli:
+385 92 199 3957
+385 92 317 7828
E-mail:
info@alma-visio-tours.com
Web:
www.alma-visio-tours.com

Polica putnog osiguranja kod ALLIANZ dd, Zagreb
Partners
 • ACCCF
 • Le Voyage Autrement
 • Copines de Voyage
 • Planet Ride
 • Route de Voyages
 • Nirva Travel
 • Prestige Voyages
 • Oceans Evasion
 • SOGO Travel
 • TERROIRS DES HOMES
 • Voyage Explorer