1. DAN
Ponedjeljak, 25. XI

 
Polazak autobusom u 1:00 iz Zagreba s Autobusnog kolodvora, te u 3:15 sa stajališta Vrata Jadrana kod Rijeke; vožnja kroz Sloveniju i Sjevernu Italiju s predahom u Veroni, gradu poznatom po čuvenoj i zabranjenoj ljubavi Romea i Julije, uz posjet Julijinoj kući s opjevanim balkonom.
U ranim dopodnevnim satima nastavak puta prema Francuskoj i očekivanim dolaskom u predvečerje u hotel*** u neposrednoj blizini Montpelliera, slobodno vrijeme – fakultativni obilazak mjesta – noćenje.
 

2.DAN
Utorak, 26. XI

 
Nakon doručka (8:00) polazak za obližnji PARC DES EXPOSITIONS, Montpellier na tek otvoreni međunarodni Salon SITEVI 2013. – Cjelodnevni boravak u prostoru izložbenog parka najveće svjetske priredbe vinogradarstva i vinarstva, te maslinarstva, voćarstva i povrćarstva – U predvečernjim satima (nakon zatvaranja Salona) kraći obilazak Montpelliera* (slobodni razgled) i povratak u hotel na noćenje.

*Šetnja kroz vrijeme - najbolji način da otkrijete povijesni, arhitektonski i prirodni Montpellier. Primjerice, po četvrti Antigone (moderni trgovački centar) i Ecusson, koja omogućava uron u srednovjekovnu prošlost grada  s velikim trgovima što oživljavaju atmosferu vremena Prosvjetiteljstva. Grad s brojnim parkovima i vrtovima na nenametljiv način „dovodi“ prirodu u samo njegovo središte. Konačno, dvorci i „ludilo“ stoljeća podsijećaju na svu raskoš i sjaj prošlih vremena.

 

3.DAN
Srijeda, 27. XI

 
Nakon doručka (8:00), odlazak na nastavak razgleda međunarodnog salona vinogradarstva i vinarstva. U kasnim poslijepodnevnim satima (17:00) posjet zdanju VIAVINO*, najvećem turističkom atraktivnom odredištu regije Hérault za poznavatelje i ljubitelje dobrih vina na površini od dva hektara, nedavno otvorenom posjetiteljima, a nalazi se između grada Lunela i naselja Sommiere, dvadesetak km udaljenom od Sajma. Nastavak puta prema gradiću Aigues Mortes** radi odlaska na zajedničku večeru u restoranu LA CAMARGUE , s okusom tradicionalne kulinarske ponude kraja, popraćenom veselicom i izvornom glazbom i plesom družine Flamenco Gitans – Povratak u hotel na noćenje.

* Jedinstveno mjesto takve vrste ne postoji u Francuskoj, prirodno i izvan svih tradicionalnih normi, bezvremensko i živo, koje je dizajnirao poznati francuski arhitekt Philipe Madec inspiriran bogatstvom lokalnog terroira. Projekt je nagrađen prošle godine priznanjem Global Award for Sustainable Architecture (za održivu arhitekturu) i ekologiju 2011, te medaljom francuske Legije časti za ekologiju 2010. kao preteča održivog razvoja u vlasitoj zemlji i Europi općenito. Sastoji se od nekoliko sadržaja u potpunosti posvećenim vinu : prostorima za degustaciju vina , posebno čuvenih sorti lunelskih muškata, tzv. „radioce okusa“ u organizaciji lokalnog sommeliera i enologa Marie Helene Dal-Cina jednako za amatere i profesionalce, zatim muzeja, vinskog podruma i trgovine-kuće vina u obliku tradicionalne polukružne gromače od suhozida (nalik našim istarskim kažunima) u kojoj dva čuvena lokalna vinara Pascal Conge i Thierry Avesque preporučaju oko 200 uzoraka referentnih vina, među kojima i osamdesetak domaćih (AOP Muscat de Lunel, AOP Languedoc, terroir Gres de Montpellier i Saint-Christol), i na kraju autentičnog restorana i ultra modernog turističkog ureda, konferencijske dvorane, kao i uređenih šetnica i mjesta za igru.
* Francuski kralj Louis ili bolje znan kao Sveti Ludovik nakon njegove kanonizacije od strane Rimokatoličke crkve 1297, odlučio je trinaest godina kasnije izgraditi utvrdu na rubu kraljevstva za izlaz na Sredozemno more i polaznu točku njegovih vojni u križarske ratove.
Zbilo se to u izmaglici prošlih vremena na tlu današnjeg gradića Aigues-Mortes, u području močvara, pijeska i boćate vode, dakle posve divlje prirode i močvarne groznice što je stoljećima nemilosrdno kosila domaće stanovništvo – uglavnom ribare i berače soli. Sedam stoljeća kasnije, gradom još uvijek dominiraju zidine, kao jedno od najbolje sačuvanih srednjovjekovnih zdanja francuske arhitekture.

 
4. DAN
Četvrtak, 28. XI

 
Nakon doručka (8:30), napuštanje hotela i odlazak na zadnji dan razgleda međunarodnog salona vinogradarstva i vinarstva – u ranijim popodnevnim satima (oko 12:30), odlazak na put u pravcu mjesta COURTHEZON/CHATEAUNEUF DU PAPE* pokraj Avignona u posjet čuvenoj Kući vina - Apelacije / Kooperative 200 vinara regije CELLIER DES PRINCES** uz razgled podruma i degustaciju vina – U rano predvečerje dolazak u NICU, smještaj u hotel***; slobodno vrijeme za „đir“ po cvjetnoj Engleskoj promenadi čije plaže u polukrugu oplahuje more Zaljeva anđela (ili anđeoskog zaljeva, kako hoćete) s jedne strane, a s druge leđa joj „čuvaju“ luksuzni restorani i hoteli , među kojima i slavni Le Negresco - noćenje.

* gradić vina i kulture stola, CHATEAUNEUF DU PAPE (zaselak Courthezon) je svjetski prepoznatljiv po svojih 13 biranih vinskih sorti francuske prirodne baštine zajedničkog nazivlja „Vina Côtes du Rhône Grands Crus„. Poznata već u vrijeme autohtonih Galskih plemena, kultura vinove loze na brežuljcima oko Chateauneuf du Pape-a je u velikoj mjeri doživjela svoj prvotni razvoj od strane rimskih okupatora. Kasnije, nju je pionirskim zamahom širilo redovništvo i osobito biskupi. Vjeran naslijeđu rimske prakse sadnje vinove loze, avinjonski biskup Geoffroy došao je tako 1157. u posjed vingrada u svom uporištu Châteauneuf, i sam nadzirući radove u njemu. Tu su naviku kasnije stoljećima gajili i ostali visoki svećenici iz redova potomaka „francuskih“ papa Svete Avignonske stolice.
** Podrum Prinčeva je kuća vina koperative dvijestotinjak udruženih vinara područja Châteauneuf du Pape i susjednih općina Gigondas, Vacqueyras, Jonqieres, Ventoux i drugih kao jedan od najvažnijih proizvođača čuvenih Grand Cru vina Apelacije Côtes du Rhône čiji se vinogradi protežu na 680 hektara kamenitih, šljunčanih i pjeskovitih terroira brežuljaka uz tok rijeke Rhone, u srcu vrlo izdašne viti-vinikolske regije bogate sortnim varijetetima. Ova kultna Vinarija ogromne tradicije nudi veliki izbor vina pod zajedničkim svjetskim brandom „chateauneud du pape“ prosječne godišnje proizvodne od oko 28 tisuća hektolitara uglavnom crvenih vina, nositelja certifikata BRC (svjetske norme o pouzdanosti živežnih namirnica). Ova kuća bogate tradicije vinogradarstva danas je vjenčana za solidno razumijevanje najboljih postupaka vinifikacije, nedjeljivo povezane na prisustvo najsuvremenijih pneumatskih strojeva, nadzirane temperature sudova i bačvi, ultramodernog načina flaširanja i potpune kontrole procesa dobijanja vina, a kao najnoviji produkt suvremene tehnologije jest postavljanja solarnih panela na krovove podruma; sve to rezultira mnoštvom priznanja strogih vinarskih časopisa, kao i dodiljenim nagradama na najprestižnijim ocjenjivanjima kvalitetnih vina. Jedno od njih je i najnoviji izdanak svjetske reputacije: Le Plan de Dieu (Božje ravni), nastalog iz strogo biranog „koktela“ grožđa s jednog od znamenitijih terroira mjestanca Violes.

 

5.DAN
Petak, 29. XI

 
Nakon doručka (8:00), slobodno vrijeme za shopping i obilazak dijela centra grada; u 11:30 polazak na put povratka prema Zagrebu rutom preko Sjeverne Italije (s jednosatnim predahom u jezerskom mjestancu Preschiera del Garda – Lago di Garda) i Slovenije uz kraća zadržavanja na usputnim odmorištima. Predviđen dolazak na Vrata Jadrana negdje između 21 i 21:30 sat i u Zagreb u kasnijim noćnim satima, nešto prije ponoći.
 
KONTAKT PODACI ORGANIZATORA
Agencija:
ALMA VISIO TOURS
Kod:
HR-AB-01-080765747
OIB:
58905316697
Sjedište:
Vlaška 66, Zagreb
Kontakt osoba:
Ana Mamić
Mobiteli:
+385 92 199 3957
+385 92 317 7828
E-mail:
info@alma-visio-tours.com
Web:
www.alma-visio-tours.com

Polica putnog osiguranja kod ALLIANZ dd, Zagreb
Partners
 • ACCCF
 • Le Voyage Autrement
 • Copines de Voyage
 • Planet Ride
 • Route de Voyages
 • Nirva Travel
 • Prestige Voyages
 • Oceans Evasion
 • SOGO Travel
 • TERROIRS DES HOMES
 • Voyage Explorer