Europska putovanja

Čuveno romsko hodočašće Crnoj Sari

u priobalnom mjestu Saintes Maries de la Mer*, Francuska

1. dan, srijeda: 23. svibnjaPolazak autobusom u 1:30 iz Zagreba (Glavni autobusni kolodvor), te u 3:45 sa stajališta Vrata Jadrana kod Rijeke; vožnja kroz Sloveniju i Sjevernu Italiju s predahom u VERONI, gradu poznatom po čuvenoj i zabranjenoj ljubavi Romea i Julije, uz razgled veronske arene iz 1. stoljeća i posjet Julijinoj kući s opjevanim balkonom.

U kasnim dopodnevnim satima nastavak puta prema Francuskoj i očekivanim dolaskom u predvečerje u Nîmes – drevni rimsko-galski grad prebogate povijesne baštine i kulturne tradicije. Smještaj u hotel LE MARQUIS DE LA BAUME*** i noćenje.

2. dan, četvrtak: 24. svibnjaNakon doručka (07h00) napuštanje hotela i polazak za pitoreskni gradić na obali mora SAINT MARIES DE LA MER. Nakon smještaja u hotel-prenočište LE MAZET DE LA GRENOUILLERE** + MAS DES SALICORNES**. Uključivanje u svečanosti štovanja lika Crne Sare, zaštitnice Cigana prema u nastavku opisanom protokolu* (...). Noćenje.

10:00
Otvaranje hodočasničke mise .
 
15:30
Svečanost spuštanja moći / relikvija.
 
16:00
Procesija Svete Sare.
 
20:30
Molitveno bdjenje.
 

3. dan, petak: 25. svibnjaNakon doručka (07h00), nastavak obilježavanja hodočasničkih i vjerskih svečanosti:

08:00
Prva jutarnja misa.
 
10:00
Svečano slavlje dviju Marija – Jakovljeve i Salomove.
 
11:00
Procesija i blagoslov do plaže na moru.
 
15:30
Svečani povrat Sarinih moći.
 

Nakon kraćeg predaha i osvježenja u hotelu, odlazak autobusom u obližnji gradić-utvrdu AIGUES MORTES* na zajedničku večeru (20h30) u restoranu LA CAMARGUE, s okusom tradicionalne kulinarske ponude kraja, popraćenom veselicom i izvornom glazbom družine Flamenco Gitanesa.

* Uvučen na nekoliko kilometara od morske obale, a nekada davno luka za pristanište trgovačkih lađa. Francuski kralj Louis ili bolje znan kao Sveti Ludovik nakon njegove kanonizacije od strane Rimokatoličke crkve 1297, odlučio je trinaest godina kasnije izgraditi utvrdu na rubu kraljevstva za izlaz na Sredozemno more i polaznu točku njegovih vojni u križarske ratove. Zbilo se to u izmaglici prošlih vremena na tlu današnjeg gradića Aigues-Mortes, u području močvara, pijeska i boćate vode, dakle posve divlje prirode i moćvarne groznice što je stoljećima nemilosrdno kosila domaće stanovništvo – uglavnom ribare i berače soli. Sedam stoljeća kasnije, gradom još uvijek dominiraju zidine, kao jedno od najbolje sačuvanih srednjovjekovnih zdanja francuske arhitekture.

4. dan, subota: 26. svibnjaDan u spomen na Markiza de Baroncellija**

11:30
ABRIVADO - puštanje toroa iz zabrana na mjesne ulice.
 
12:00
Odaja spomena Markizu de Baroncelliju na njegovu grobu.
 
15:30
Igre čuvara stada u Areni, folklorni plesovi, trke mladih bikova.
 

Nakon spektakla, BANDIDO – tradicionalno hvatanje životinja po ulicama mjesta i njihov simbolički povratak u Arenu, drugim riječima na ograđene pašnjake.

** izdanak velike provansalske obitelji toskanskog podrijetla i gibelinske tradicije, marquis de Baroncelli-Javon, ostao je poznat i slavljen u narodu kao istraživač i drakonski selektor čiste kamarške rase poludivljih bikova tipa Prouvenço na manadama oko naselja Saintes-Maries-de-la-Mer s početka prošlog stoljeća.

Poslije osvježenja i predaha u hotelu, zajednička večera (20h30) u gastronomskom „bonboncinu“ LA TABLE DES BAUMELLES, u kojem se magija negdašnje ovčarnice sljubljuje sa prostrtim stolom mirisnih sočnih okusa tradicionalne kulinarske ponude kraja, popraćenih veselicom i izvornom glazbom i plesom ciganske družine.

5. dan, nedjelja: 27. svibnjaNakon doručka (9:30), napuštanje hotela i odlazak u kraći obilazak grada ARLESA*, a potom na pravcu povratka prema Nici u nadaleko čuveni „mirisni vrt“ – subalpsko mjestance iznad Azurne obale, GRASSE i posjet stoljetnoj tvornici parfema, mirisnih sapuna i kozmetike na prirodnoj osnovi FRAGONARD, koja i dandanas zasniva proizvodnju na zanatskim umijećima (razgled besplatan, moguća kupnja po tvorničkim cijenama).

* Arles je domovina kamarških gitanesa i stjecište skupova lokalnih čuvara stoke s obilježavanjem ferija i korida što se još od vremena rimskih igara (1. st.) odvijaju u lokalnoj areni s 12.000 sjedećih mjesta. Grad svetkovina, povijesti i kulture, Arles je oduvijek privlačio umjetnike - Vincent Van Gogh u njemu je boravio zajedno s prijateljem Paulom Gauguinom i tu je naslikao svoje poznate Suncokrete; ljubitelj koride Picasso posvetio mu je dvije slike i 57 crteža... Tu se svako ljeto održavaju međunarodni dani fotografije. Osim rimskih spomenika na popisu svjetske baštine, ističu se kuće i palače iz XVI i XVII st., te klaustar svetog Trophima, gradska vijećnica, tržnica iz XVII st. i mnoštvo mjesnih terasa u hladu platana.

U kasno poslijepodne dolazak u NICU, smještaj u hotel KYRIAD CENTRE-GARE***; slobodno vrijeme za „đir“ po cvjetnoj Engleskoj promenadi čije plaže u polukrugu oplahuje more Zaljeva anđela (ili anđeoskog zaljeva, kako hoćete) s jedne strane, a s druge leđa joj „čuvaju“ luksuzni restorani i hoteli , među kojima i slavni Le Negresco. Noćenje.

6. dan, ponedjeljak: 28. svibnjaNakon doručka (8:00), kraći prijevoz do Monaka uz razgled platoa KNEŽEVE PALAČE bogate povijesti što datira iz 11. stoljeća – približavajući vam priču o obitelji Grimaldi i njenoj sedamsto godina staroj vladavini.

Na putu povratka prema Zagrebu rutom preko Sjeverne Italije i Slovenije kraća zadržavanja na usputnim odmorištima. Predviđen dolazak na Vrata Jadrana negdje oko 20:30 i u Zagreb u kasnijim noćnim satima, nešto prije ponoći.

Popis usluga

NAJAM

 • autobus visoke turističke klase - 6 dana

ITINERER I KILOMETRAŽA:

1. dan Zagreb–Verona–Nîmes 1212 km
2. dan Nîmes- Saintes Maries de la Mer 67 km
3. dan Saintes Maries de la Mer–Aigues Mortes–Saintes Maries de la Mer 64 km
4. dan Saintes Maries de la Mer–Arles-Grasse–Nice 324 km
5. dan Nice–Monaco–Zagreb 931 km
  Ukupno 2598 km

SMJEŠTAJ

1. dan Hotel LE MARQUIS DE LA BAUME*** Nîmes
2. dan Hoteli/Prenoćišta LE MAZET DE LA GRENOUILLERE** + MAS DE SALICORNE** Saintes Maries de la Mer
3. dan Hoteli/Prenoćišta LE MAZET DE LA GRENOUILLERE** + MAS DE SALICORNE** Saintes Maries de la Mer
4. dan Hoteli/Prenoćišta LE MAZET DE LA GRENOUILLERE** + MAS DE SALICORNE** Saintes Maries de la Mer
5. dan Hotel KYRIAD CENTRE-GARE*** Nice

GASTRO

3. dan večera uz veselicu u restoranu LA CAMARGUE Aigues Mortes
4. dan večera uz veselicu u restoranu LA TABLE DES BAUMELLES Saintes Maries de la Mer

OBILAZAK

 • Jednosatni obilazak centra grada ARLESA
 • Posjet tvornici parfema, mirisnih sapuna i kozmetike na prirodnoj osnovi FRAGONARD u subalpskom mjestancu GRASSE iznad Azurne obale.

CIJENA

490 € ili 3675 Kn*
po osobi u dvokrevetnoj sobi (plaćanje u 6 rata)
*prema tečaju 1:7,5

PLAĆANJE

 • u 5 obroka
 • (prva rata 30% – pri prijavi putovanja i potpisu ugovora (najkasnije do 20. siječnja 2011.)
  primjer: izračun za putovanje od 22.05.2012.
  dospijeće 490 € 3675 kn 100%
1. rata I 147 1102,5 30%
2. rata 15. II 98 735 20%
3. rata 15. III 98 735 20%
4.rata 15. IV 98 735 20%
5. rata 15. V 49 367,5 10%

Cijena uključuje:

 • prijevoz turističkim autobusom prema programu
 • 5 noćenja s doručkom u hotelima***/** u dvokrevetnim sobama (TWC)
 • razgledi, te dvije zajedničke večere prema programu
 • stručnog voditelja tijekom putovanja
 • duhovnog voditelja
 • putno zdravstveno osiguranje
 • troškove organizacije putovanja i prodaje

Cijena ne uključuje:

 • ulaznice za fakultativni razgled kulturno-povijesnih spomenika, izložbi i muzeja koji nisu izrijekom navedeni ili uključeni u program potovanja
 • troškove osobnih narudžbi

Poklon organizatora:

 • boca kvalitetnog vina (po osobi), pri dolasku u sobu na noćenje u Hotel LE MAZET DE LA GRENOUILLERE** + MAS DE SALICORNE**, Saintes Maries de la Mer

Ostale pojedinosti:

 • doplata za jednokrevetnu sobu prema cijeniku hotela
 • popust: za dijete do 12 godina 20 %, a za odraslu osobu 10 % popusta na pomoćnom ležaju

Minimalan broj prijavljenih putnika:

 • 40

Opcija zadnjeg roka prijava i rezervacije mjesta u autobusu:

 • 30 dana prije polaska

Napomena:

 • Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda obilazaka lokaliteta i gradova u programu. Navedeni razgledi biti će obavljeni u cjelosti (s iznimkom vis maiora), bez obzira na redoslijed obilazaka.
KONTAKT PODACI ORGANIZATORA
Agencija:
ALMA VISIO TOURS
Kod:
HR-AB-01-080765747
OIB:
58905316697
Sjedište:
Vlaška 66, Zagreb
Kontakt osoba:
Ana Mamić
Mobiteli:
+385 92 199 3957
+385 92 317 7828
E-mail:
info@alma-visio-tours.com
Web:
www.alma-visio-tours.com

Polica putnog osiguranja kod ALLIANZ dd, Zagreb
Partners
 • ACCCF
 • Le Voyage Autrement
 • Copines de Voyage
 • Planet Ride
 • Route de Voyages
 • Nirva Travel
 • Prestige Voyages
 • Oceans Evasion
 • SOGO Travel
 • TERROIRS DES HOMES
 • Voyage Explorer