Europska putovanja

Vodimo Vas tragovima križara na

Petodnevno hodočašće i ophodnju četiriju giganta francuske kulturne, povijesne i sakralne baštine

1. dan, utorak: (08.05) (19.06) (25.09) (16.10)

ZAGREB-REIMS

Polazak autobusom u 1:30 iz Zagreba (Glavni autobusni kolodvor), te u 4:45 sa Autobusnog stajališta, Ljubljana – Vožnja kroz Sloveniju, Austriju, Njemačku i dio Švicarske s povremenim predahom za osvježenje na odmorištima – U večernjim satima dolazak u Reims i smještaj u hotel IBIS REIMS CENTRE** – Slobodno vrijeme i noćenje.

2. dan, srijeda: (09.05) (20.06) (26.09) (17.10)

OBILAZAK KATEDRALE U REIMSU

Nakon doručka, poludnevni obilazak renške katedrale uz vodiča, jednog od bisera sakralne umjetnosti Srednjeg vijeka, gdje se povijest, stvaralaštvo i religija isprepliču kao ostavština čovječanstva za sva vremena*.

* Katedrala u Reimsu prestavlja remek-djelo gotičke umjetnosti, kolijevku krunidbe kraljeva Francuske, središte velikog "katedralnog kompleksa" i idealan prikaz nebeskog Jeruzalema vjernika Srednjeg vijeka i simbolično sjedište vlasti metropolijskog nadbiskupa za nekoliko biskupija sjeverne Francuske - kao jedan je od prvih spomenika svjetske baštine čovječanstva uopće koji je proglasio UNESCO. Nju svake godine obilazi oko milijun posjetitelja.
U tijeku 2011. godine, od svibnja do listopada, Notre-Dame de Reims slavila je 800 godina postojanja. Izgrađena je između 1211. i 1516, prema vrlo raskošnom predlošku ondašnjih arhitektonskih stvaralaca kao jedan od najboljih primjera gotičke umjetnosti.

Pokrajina Champagne-Ardenne, čiji je Reims glavni grad, posjeduje jednu od najbogatijih baština staklarskog zanata za izradu vitraža*. Premda je renška katedrala tijekom vremena nažalost izgubila neka od svojih najboljih izvornih stakala te vrste, još uvijek krije većinu od najznačajnijih gotičkih vitraža uopće.

* Za očuvanje ove baštine, država vodi dvostruku politiku restauracije obojenog stakla i potpore za njegovu izradu. Neke od tih srednjovjekovnih staklana ponovo su dohvatile svoju negdašnju slavu, pa je u isto vrijeme i zahvaljujući mecenama, u katedrali omogućeno da i dan-danas renomirani umjetnici vitražisti prakticiraju svoja umijeća suvremenog dizajna. Tako je, osim već neprocijenjivih srednjovjekovnih primjeraka u tehnici vitraža, u njoj svoje radove ostavilo nekoliko suvremenijih umjetnika velikog međunarodnog ugleda kao Marc Chagall, Brigitte Simon i Imi Knoebel.

Nakon podnevnog predaha i kraćeg obilaska središta grada, nastavak puta prema svetištu Mont Saint Michel. Noćenje u hotelu LOGIS SAINT SEBASTIEN**, Mont Saint Michel.

3. dan, četvrtak: (10.05) (21.06) (27.09) (18.10)

SVETIŠTE MONT SAINT MICHEL I KATEDRALA U CHARTRESU

Nakon doručka, polazak na poludnevni razgled jednog od najposjećenijih gradova-spemenika u Francuskoj*, opatije Arhanđela Mihovila (oko 3 milijuna posjetitelja svake godine) i „druženje“ s četrnaest redovnika što u njoj obitavaju u molitvi, ritmički nadopunjujući vrijeme u obavljanju najrazličitijih kućanskih poslova i prakticiranju nekih starih zanata, radu u vrtu... Kada se vrata Opatije napokon zatvore, crkveni brod se prepušta molitvenom zboru grupe nekoliko vjernika u tišini, pomiješanih s redovnicima bijelih kapuljača, klečeći na koljenima usred te jedinstve kamene kolijevke na granici Neba i Zemlje, gdje se otajstvo vjere čini razumnijim, nego u bivanjima sive svakodnevice svijeta bez Boga.

* Nevjerojatna arhitektura mjestanca Mont Saint-Michel na uzvisini i njegova morskog zaljeva** čine ga najposjećenijim turističkim odredištem u Normandiji, a trećim u Francuskoj (nakon Eiffelovog tornja i Versajskih zamkova). Kip Svetog Mihovila nalazi se na vrhu opatijske crkve što kulminira na vrhu brda 170 metara iznad mora. Gradić je 1874. proglašen spomenikom kulture, a od 1979. svrstan na popis svjetske baštine Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO).

** Svjedočimo još jednoj „neviđenoj“ atrakciji: Mont Saint-Michel kao otočić na granitnoj stijeni nalazi se u Donjoj Normandiji, u ogromnoj morskoj uvali od nekih 40.000 hektara, gdje je na sceni jedna od najvećih plima i oseka u Europi. Tu uviru tri riječice: Couesnon, Sée i Sélune. U vrijeme proljetnih oseka, more se povlači do osamnaest kilometara od obale, da bi se zatim u plimnom valu dizalo brzinom od oko šezdeset metara u minuti – što može biti itekako pogubno za radoznale i pustolovne šetače zbog zamki nepoznavanja područja živog pjeska.

KATEDRALA U CHARTRESU – U rano poslijepodne odlazak na put za Chartres – Po dolasku, smještaj u hotel HOTELLEIRE SAINT YVES**– Slobodno vrijeme za kraći razgled njegove čudesne katedrale*, to jest putovanja u simbolički svijet srednjovjekovlja i detaljnog proučavanja njenih famoznih vitraža, kripta, portala ... ukrašenih s mnoštvom zavjetnih slika i skulptura, premda je značajniji dio tog fundusa 1194. stradao u požaru.

* Upisana 1979. godine na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi, katedrala u Chatresu je remek-djelo gotičke umjetnosti s kojom počinje razvoj francuske klasične gotike. Na njoj se nalaze najbolje sačuvani ranogotički dijelovi u kombinaciji s kasno-gotičkim, kao i prigodne skulpture i najslavniji vitraži na svijetu. Njen veliki crkveni brod u čistom šiljastom stilu, trijemovi s prekrasnim kipovima iz sredine dvanaestog stoljeća, njeni svjetlucavo urešeni vitraži iz dvanaestog i trinaestog stoljeća čine je veličanstvenim i dobro očuvanim sakralnim spomenikom koji svakako treba doživjeti. Što se jednako odnosi i na neponovljivi labirint s 261, 55 m „hodnika“ , nazvan „Put u nebeski Jeruzalem“, upisan negdje oko 1200. godine u pločniku, svega nekoliko metara od glavnog ulaza. S više od 12 metara u promjeru, on se proteže preko čitave širine crkvenog broda katedrale i predstavlja jedan od rijetkih primjera očuvanih sličnih gotičkih građevina u svijetu.

4. dan, petak: (11.05) (22.06) (28.09) (19.10)

BAZILIKA U VEZELAYU

Opatija Vézelay, znana i kao Bazilika Svete Marije Magdalene* (francuski: Basilique Sainte-Marie-Madeleine) je nekad bila samostan benediktinaca iz Clunyja. Jedan je od bastiona francuske kulturno-povijesne i sakralne baštine i mjesto hodočašća brojnijh posjetitelja iz čitavog svijeta. Zajedno sa čuvenim brdom** na kojem se nalazi, bazilika u Vézelayu dospjela je 1979. na UNESCO-v popis mjesta svjetske kulturne baštine.

* svojim slikama i skulpturama na kapitelima i portalima, Benediktinska opatska crkva Svete Marije Magdalene iz 12. stoljeća predstavlja jedinstveno remek-djelo burgundske romaničke umjetnosti i arhitekture (posebno je dojmljiva polukružna udubina - središnji timpan predvorja bazilike s reljefom Posljednjeg suda), premda je veći dio izvanjskih skulptura uništen za vrijeme francuske revolucije.

** Još u ranom srednjem vijeku, netom nakon što ju je u 9. stoljeću osnovao Girard de Roussillon, opatija Vézelay, smještena na jedinom brežuljku iznad prostranih polja i vinograda kojima protječe rijeka Cure, postala je središnjim mjestom kršćanstva. Zbog snažnog kulta Marije Magdalene i njenih relikvija, osobito je bila privlačna hodočasnicima na putu za Santiago de Compostela u Španjolskoj (jedno od tri najvažnija hodočašća kršćanskih vjernika). Godine 1146. Sveti Bernard je tu propovijedao Drugi križarski rat, a Filip August i Rikard I. Lavljeg Srca su se tu sastali prije svog polaska na Treću križarsku bojnu 1190. godine. Također, poznato je da se kralj Luj Sveti tu volio odmarati.

Danas dvadesetak puta manje naseljen nego u Srednjem vijeku, Vézelay je ostao jedno od središta duhovne i umjetničke Francuske, s nadimkom "Burgundijski Mont-Saint-Michel“, premda je njegov prepoznatljvi simbol – bazilika, ostao bez karakterističnog šiljatog vrha zvonika, nešto zdepastijeg i zbijenijeg naselja nego njegov normandijski homolog, ali s relativno dobro očuvanim zidinama i piramidom srednjovjekovnih kućeraka koje nadsvođuje moćna silueta crkve. Putniku namjerniku ostaje naročito u sjećanju križ-miljokaz Montjoie na putu ka svetištu, simbolizirajući radost hodočanika što je s tog mjesta prvi puta ugledao obrise predivne bazilike.

Na putu povratka, dolazak u kasnijim popodnevnim satima u grad Lyon, smještaj u hotel Ibis Lyon Gare Part De Dieu***, kraće opuštanje i obilazak grada, noćenje.

5. dan, subota: (12.05) (23.06) (29.09) (20.10)

POVRATAK

Preko Lyona, Ženeve i Milana uz kraća zadržavanja na usputnim odmorištima – Predviđen dolazak u Ljubljanu oko 20:00 i u Zagreb u kasnijim noćnim satima, negdje oko ponoći.

Popis usluga

NAJAM

 • autobus visoke turističke klase - 5 dana

ITINERER I KILOMETRAŽA:

1. dan Zagreb–Munchen–Strasbourg-Reims 1262 km
2. dan Reims–Mont Saint Michel 506 km
3. dan Mont Saint Michel–Le Mans–Chartres 311 km
4. dan Chartes-Vezelay 261 km
5. dan Vezelay-Lyon-Geneve-Milano-Zagreb 1282 km
  Ukupno 3622 km

SMJEŠTAJ

1. dan Hotel IBIS REIMS CENTRE** Reims
2. dan Hotel LOGIS SAINT SEBASTIEN** Mont Saint Michel
3. dan Hotel HOTELLEIRE SAINT YVES** Chartres
4. dan hotel IBIS LYON GARE PART DE DIEU*** Vezelay

OBILAZAK

 • Katedrale u Reimsu
 • Svetišta i Opatije Arhanđela Mihovila, Mont St Michel
 • Katedrale u Chartresu
 • Bazilike u Vezelayu

Cijena:
460 € ili 3450 Kn*
po osobi u dvokrevetnoj sobi (plaćanje u 6 rata)
*prema tečaju 1:7,5

PLAĆANJE

 • u 6 obroka
 • (prva rata 25% – pri prijavi putovanja i potpisu ugovora (najkasnije do 30.prosinca 2011.)
  primjer: izračun za putovanje od 22.05.2012.
  dospijeće 460 € 3450 kn 100%
1. rata XII 115 862,5 25%
2. rata 10. I 69 517,5 15%
3. rata 10.II 69 517,5 15%
4.rata 10.III 69 517,5 15%
5. rata 10. IV 69 517,5 15%
6. rata 01. V 69 517,5 15%

Cijena uključuje:

 • prijevoz turističkim autobusom
 • 4 noćenja s doručkom u hotelima***/** u dvokrevetnim sobama (TWC)
 • Obilaske i razglede prema programu
 • stručnog voditelja pratitelja grupe tijekom putovanja
 • putno zdravstveno osiguranje
 • troškove organizacije putovanja i prodaje

Cijena ne uključuje:

 • ulaznice za fakultativni razgled kulturno-povijesnih spomenika, izložbi i muzeja koji nisu izrijekom navedeni ili uključeni u program potovanja
 • troškove osobnih narudžbi

Poklon organizatora:

 • boca kvalitetnog vina (po osobi), pri dolasku u sobu na noćenje u Hotel IBIS LYON GARE PART DE DIEU***, Lyon

Ostale pojedinosti:

 • doplata za jednokrevetnu sobu
 • popust: za dijete do 12 godina 20 % , a za odraslu osobu 10 % popusta na pomoćnom ležaju

Minimalan broj prijavljenih putnika:

 • 40

Opcija zadnjeg roka prijava i rezervacije mjesta u autobusu:

 • 30 dana prije polaska

Napomena:

 • Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda obilazaka lokaliteta i gradova u programu. Navedeni razgledi biti će obavljeni u cjelosti, bez obzira na redoslijed obilazaka.
KONTAKT PODACI ORGANIZATORA
Agencija:
ALMA VISIO TOURS
Kod:
HR-AB-01-080765747
OIB:
58905316697
Sjedište:
Vlaška 66, Zagreb
Kontakt osoba:
Ana Mamić
Mobiteli:
+385 92 199 3957
+385 92 317 7828
E-mail:
info@alma-visio-tours.com
Web:
www.alma-visio-tours.com

Polica putnog osiguranja kod ALLIANZ dd, Zagreb
Partners
 • ACCCF
 • Le Voyage Autrement
 • Copines de Voyage
 • Planet Ride
 • Route de Voyages
 • Nirva Travel
 • Prestige Voyages
 • Oceans Evasion
 • SOGO Travel
 • TERROIRS DES HOMES
 • Voyage Explorer