Europska putovanja

Vodimo Vas u
DVORAC CLOS DE VOUGEOT
VINSKE BRATOVŠTINE VITEZOVA TASTEVINA

CHATEAU DU CLOS DE VOUGEOUT
Burgundija
20 - 24. OŽUJAK 2012.

1. dan, utorak: 20.03.

ZAGREB-GILLY LES CITEAUX


Polazak autobusom u 1:30 iz Zagreba (Glavni autobusni kolodvor), te u 3:00 Autobusnog kolodvora, Varaždin - Vožnja kroz Sloveniju, Austriju, Njemačku i dio švicarske s povremenim stajankama za osvježenje na odmorištima - U večernjim satima dolazak u mjestance Gilly les Citeaux i smještaj u hotel L'OREE DES VIGNES**.

2. dan, srijeda: 21. 03

CHATEAU DU CLOS DE VOUGEOT


Nakon doručka, odlazak u cjelodnevni posjet uz vodiča i upoznavanje (funkcioniranja) najčuvenije vinske bratovštine na svijetu* i kompleksa dvorca** izuzetnog povijesnog spomenika; uključen ručak „repas a la francaise“, obilazak kuhinje, smočnice, vinskih podruma, samog dvorca i muzeja.
Noćenje u hotelu Ibis Nuits-Saint-Georges***.

* Na tragovima sličnih srednjovjekovnih cehovskih udruga, La Confrerie des Chevaliers du Tastevin si je još 1934. postavila cilj promicanja plodova tla Burgundije, a posebno finih vina i regionalne kuhinje, održavanja i obnove slavlja, zavičajnih običaja i tradicije folklora, te razvoja turizma u Burgundiji.

Stanje svijesti nije se promijenilo od samih začetaka ove cijenjene svetkovine vina, sljubljujući tradiciju gostoljubivosti, topline i velikodušnosti Burgundije sa osam stoljeća tradicije i znanja o vinu. Ističući više od svega želju da struka domaćih vinogradara, vinara i podrumara na jednom „svetom“ mjestu uživa izvaserijsko promaknuće, i uz to posve besplatno, na ponos i sliku pokrajine i svakog od njih ponaosob.

Jedinstven u Francuskoj, Tastevin je zapravo pravo poduzećeuzorne organiziranosti. Prvo, Bratovština je neprofitna organizacija što prikuplja članarine i naknade za obilazak dvorca Clos de Vougeot, koji godišnje posjeti 50.000 ljudi. Prihod: 1 milijun eura. Lijepi iznos koji omogućuje kulturno i umjetničko pokroviteljstvo različitih aspekata: tu se održavaju dodjele književnih nagrada, izložbe, glazbene večeri, predavanja i poslovne radionice, konferencije i drugi stručni skupovi, prvenstveno o vinu, donatorski skupovi najrazličitije vrste za prikupljanje humanitarne, moralne i materijalne pomoći, potpore organizacijama što djeluju u cilju općeg dobra, itd, itd.

Slavljeničkim okupljanjima članova i gostiju, Bratovština najmanje dvaput godišnje, ali i uz pomoć „kriterija vina“ Tastevinagea svake godine na francusko i svjetsko tržište „lansira“ 3 ili 4 milijuna boca kvaltetnih burgundijskih vinskih sorti s prepoznatljivom „trade markom“ Tastevin.

Manifestacija „kriterija vina“ ili Tastevin posvećena je, dakle, vinarima vrijednim pažnje. Ona procjenjuje njihovu vrijednost i uvažava zasluge, jednako koliko i darovitost, cijeni odvažnost, njihovo osobno pregnuće, oštroumnost dopunjenu „upijenim“ korisnim stručnim spoznajama, ljubav prema kraju i domovini, ispunjenost ljudskim vrednotama.

Bratovština zapošljava dvadeset stalno zaposlenih radnika, kao i stotine privremenih radnika za održavanja većih prijema; ostvaruje godišnji promet od 3,5 milijuna eura, isplaćujući i do 5000 plaća i naknada svim tim vrijednim djelatnicima. Kao i svako drugo poduzeće, Tastevin stvara izravne i neizravne ekonomske dobiti za regionalno gospodarstvo - jer svake godine mjestom Vougeot prođe 10 000 ljudi, što gotovo odgovara količini smještajnih i ugostiteljskih kapaciteta jednog većeg turističkog naselja kao što je, primjerice, obližnji grad Dijon sa okolicom.

** Gospodarske zgrade postoje još iz dvanaestog stoljeća - to jest vremena odkad na tom prostoru cistercitski redovnici uzgajaju vinovu lozu, selekcioniraju sorte i neprekidno usavršavaju metode rezidbe i kultiviranja grožđa. Nadopunjuju se smočnica i podrum, izgrađen za smještaj 2.000 bačava vina na osam kamenih stupova, od kojih dva monolita podupiru strop (1947. zamijenjeno je nekoliko nosača). Dobro zaštićeni od zraka i svjetla, prva ostaje pravo arhitektonsko uzorno dijelo, jednako kao i vinarija što oblikuje kloštar (četiri galerije 30 x 10 metara oko središnjeg, manjeg dvorišta), opremljena sa četiri gigantske preše sa čekrkom od hrastovine. Vinarija datira dijelom iz dvanaestog stoljeća, a u dijelu iz narednim stoljećima. U sredini dvorišta postavljen je kip Nosača Benatona, posljednje djelo burgundškog kipara Henrija Boucharda (1875-1961).

Renesansno zdanje - gospodarskim zgradama dodan je prekrasni dvorac, kojeg je 1551. godine dao izgraditi 48. opat cistercita Dom Jean Loisier. Njegove četverokutne kule podsjećaju na srednji vijek, ulazna vrata na samu zoru renesanse, sagrađena u duhu pariškog Louvrea za kralja Henrija II. Tijekom francuske revolucije dvorac je prodan kao nacionalna imovina i nekoliko je puta tijekom devetnaestog stoljeća mijenjao vlasnike. Konačno je došao u ruke trgovcu vina Léonceu Bocquetu , koji ga je 1891. prepustio na restauraciju arhitekti Felixu Vionnoisu - a radovi su potrajali dugo i bili vrlo skupi, noseći biljeg početka (dvadesetog) stoljeća. Za drugog svetskog rata je dosta uništen, da bi ga konačno, uz pomoć brojnih prijatelja, strpljivo i s ljubavlju obnovili članovi vinske bratovštine Vitezova tastevina.

3. dan, četvrtak: 22.03

NUITS ST GEORGES - POSJET STOLJETNOM VINSKOM PODRUMU
LES VIEUX CHAIS DE BOURGOGNE


Nakon doručka nastavak puta i obilazak čuvenog vinskog podruma u samom srcu vinorodne Burgundije, zapamćenom i po dvojici dinamičnih burgundskih muževa, Georgesu Faiveleyui Camilleu Rodieru*, koji su tu 16. studenog 1934. „uskrsnuli“ staru dionizijevsku bratovštinu.

* nakon što je, unatoč velikim berbama (millésimes) 1929. 1933. 1934, francusku vinorodnu provinciju Burgundiju pogodila teška gospodarska kriza (vina ne izlaze iz podruma, a novca niotkud!, i sve dok su drugi vinogradari i vinari jadikovali, shrvani utučenoću i strahovanjema, oni su okupili prijatelje da ih čarobne „kapljice“ nadahnu na neke odvažne i posve svježe ideje. što se i ostvarilo nastankom Bratovšine Vitezova Tastevina.

Podzemne vinarske galerije* u središtu mjesta diskretno su uvučene u podrumski prostor iz XVII stoljeća; lako dostupne, pružaju najbolju moguću njegu vina, tog plemenitog proizvoda, u skladu s tradicionalnim metodama.

* Upoznat ćete vlasnika Williama Roya, strastvenog vinara mlađe generacije, a njegovo temeljito poznavanje struke pružit će vam podobne odgovore iz prve ruke na sva vaša pitanja. Istodobno, on će vas ponuditi da po kućnim cijenama degustirate njegova bijela i crna vina različitih okusa iz sorti grožđa Pinot Crni i Chardonnay.

Poslijepodne, nastavak puta u pravcu gradova Beaune (uz kraće zadržavanje radi razgleda čuvenog kompleksa MUZEJA HOSPICIJA (Hospices de Beaune , za čije se održavanje danas u režiji vinske bratovštine Vitezova tastevina svetkuju tradicionalne dražbe vina*) i Avallon.

* Hospicij u mjestu Beaune - bivša bolnica iz petnaestog stoljeća, danas muzej. Osnovao ju je 1443. kancelar Nicolas Rolin, a dovršena je 1457. Zdanje je prepoznatljivo po svojoj neubičajenoj arhitekturi, okruženo prestižnim burgundijskim vinogradima, čiji se proizvodi božanstvene kaplice i danas jednom godišnje prodaje na dražbi u korist njegovog održavanja.

Kancelar Nicolas Rolin, ujedno i vojvoda Filip III Burgundski (Filip Dobri), i njegova supruga Guigone de Salins odlučili su u svoje doba stvoriti bolnicu za siromašne, oklijevajući na trenutak da bude smještena između naselja Autun i Beaune. Potonji gradić odabran je zbog svoje zapostavljenosti i nedostatka većih religijskih utemeljenja.

Tako je 4. kolovoz 1443. u nacrtima rođena bolnica za siromašne, građevina pod znatnim utjecajem flamanskog stila. Na dan 1. siječnja 1452. godine, ona dobiva prve pacijente: starčad, nemoćne, siročad, bolesne, zanemarene ili napuštene rodilje, rječju ljude lošeg imovnog stanja, a dvije godine kasnije Rolin osniva i red Sestara bolničarki čije se dužnosti raspoređuju između samostanskog života i pružanja njege siromašnima, koji u ovoj instituciji nalaze utočišće nekoliko narednih vjekova - od Srednjeg vijeka pa sve do dvadesetog stoljeća.


Noćenje u hotelu Citotel Avallon Vauban**, Avallon.

4. dan, petak: 23. 03

OBILAZAK BAZILIKE VEZELAY


Opatija Vézelay, znana i kao Bazilika Svete Marije Magdalene* (francuski: Basilique Sainte-Marie-Madeleine) je bila samostan benediktinaca iz Clunyja. Jedan je od bastiona francuske kulturno-povijesne i sakralne baštine i mjesto hodočašća brojnijh posjetitelja iz čitavog svijeta. Zajedno sa čuvenim brdom na kojem se nalazi, bazilika u Vézelayu dospjela je 1979. na UNESCO-v popis mjesta svjetske kulturne baštine.

* svojim slikama i skulpturama na kapitelima i portalima, Benediktinska opatska crkva Svete Marije Magdalene iz 12. stoljeća predstavlja jedinstveno remek-djelo burgundske romaničke umjetnosti i arhitekture, premda je veći dio izvanjskih skulptura uništen za vrijeme francuske revolucije.

Na putu povratka, dolazak u kasnijim popodnevnim satima u grad Lyon, smještaj u hotel Ibis Lyon Gare Part De Dieu**, kraće opuštanje i obilazak grada, noćenje.

5. dan, subota: 24. 03

Povratak za Varaždin i Zagreb preko Lyona, Geneve i Milana

Popis usluga

NAJAM

 • autobus visoke turističke klase - 5 dana

ITINERER I KILOMETRAŽA:

1. dan Zagreb-Varaždin-Ptuj-Munchen-Bregenz-Zurich-Basel-Mulhouse-Dijon-Gilly les Citeaux 1304 km
2. dan Chateau du Clos de Vougeot-Nuits Saint Georges 8 km
3. dan Nuits Saint Georges-Beaune-Avallon 117 km
4. dan Avallon-Vezelay-Lyon 19 km
5. dan Lyon-Geneve-Milano-Zagreb-Varaždin 1370 km
  Ukupno 2818 km

SMJEŠTAJ

1. dan Hotel L'OREE DES VIGNES** Gilly les Citeaux
2. dan Hotel IBIS NUITS-SAINT-GEORGES*** Nuits St Georges
3. dan Hotel CITOTEL AVALLON VAUBAN** Avallon
4. dan hotel IBIS LYON GARE PART DE DIEU*** Lyon

OBILAZAK

 • Dvorca Clos de Vougeot, Vougeot
 • Vinskog podruma Les Vieux Chais de Bourgogne, Nuits St Georges
 • Hospicija / Muzeja, Beaune
 • Bazilike Svete Marije Magdalene, Vezelay

GASTRO

 • Ručak u Dvorcu Clos de Vougeot, Vougeot
 • Degustacija vina u podrumu Les Vieux Chais de Bourgogne, Nuits St Georges

Cijena:
430 € ili 3225 Kn*
po osobi u dvokrevetnoj sobi (plaćanje u 6 rata)
*prema tečaju 1:7,5

PLAĆANJE

 • (prva rata 40% - pri prijavi putovanja i potpisu ugovora (najkasnije do 31. prosinca 2011.)
  dospijeće 430 € 3225 kn 100%
1. rata XII 172 1290 40%
2. rata 10. I 86 645 20%
3. rata 10. II 86 645 20%
4.rata 01. III 86 645 20%

Cijena uključuje:

 • prijevoz turističkim autobusom
 • 4 noćenja s doručkom u hotelima***/** u dvokrevetnim sobama (TWC)
 • obilaske, lokalne izlete i razglede prema programu
 • stručnog voditelja pratitelja grupe tijekom putovanja
 • putno zdravstveno osiguranje
 • troškove organizacije putovanja i prodaje

Cijena ne uključuje:

 • ulaznice za fakultativni razgled kulturno-povijesnih spomenika, izložbi i muzeja koji nisu izrijekom navedeni ili uključeni u program potovanja
 • troškove osobnih narudžbi

Poklon organizatora:

 • butelja kvalitetnog vina (po osobi), pri dolasku u sobu na noćenje u Hotel IBIS LYON GARE PART DE DIEU***, Lyon

Ostale pojedinosti:

 • doplata za jednokrevetnu sobu
 • popust: za dijete do 12 godina 20 % , a za odraslu osobu 10 % popusta na pomoćnom ležaju

Minimalan broj prijavljenih putnika:

 • 40

Opcija zadnjeg roka prijava i rezervacije mjesta u autobusu:

 • 30 dana prije polaska

Napomena:

 • Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda obilazaka lokaliteta i gradova u programu. Navedeni razgledi biti će obavljeni u cjelosti, bez obzira na redoslijed obilazaka.
KONTAKT PODACI ORGANIZATORA
Agencija:
ALMA VISIO TOURS
Kod:
HR-AB-01-080765747
OIB:
58905316697
Sjedište:
Vlaška 66, Zagreb
Kontakt osoba:
Ana Mamić
Mobiteli:
+385 92 199 3957
+385 92 317 7828
E-mail:
info@alma-visio-tours.com
Web:
www.alma-visio-tours.com

Polica putnog osiguranja kod ALLIANZ dd, Zagreb
Partners
 • ACCCF
 • Le Voyage Autrement
 • Copines de Voyage
 • Planet Ride
 • Route de Voyages
 • Nirva Travel
 • Prestige Voyages
 • Oceans Evasion
 • SOGO Travel
 • TERROIRS DES HOMES
 • Voyage Explorer