Vodimo vas na trodnevni izlet u
Z E L E N O - P L A V U   I S T R U

Program aktivnosti

1.dan, petak

14:30
polazak sudionika autobusom s parkirališta poslovne zgrade tvrtke za Istru
 
17:30-23:30
domjenak – veèera u KONOBI POD ČERIPNJOM, Sv. Petar u Šumi, veselica uz domaćeg harmonikaša
 
…       
odlazak u hotel HISTRIA***, Pula na smještaj i noćenje
 

2.dan, subota

08:00
doruèak
 
09:00
odlazak na RANČ BARBA TONE, Manjadvorci
 
11:00-11:30
mala škola jahanja u manežu
 
11:30-13:00
grupno jahanje uz animaciju vodiča kroz off road istarski zeleni krajolik do zaselka Bratulići
 
13:00-14:30
domaći istarski ručak u seoskom domaćinstvu AGROTURIZAM MARIO,Bratulići
Menu:
 • aperitiv po izboru od nekoliko vrsta domaće rakije
 • predjelo: pršut, ovčji sir, kravlji sir, skuta,
 • suhe kobasice i zarebrenjak, šparoge i vrganji na salatu
 • fritaja od prepelièjih jaja sa suhim kobasicama i vrganjima
 • dvije vrste mesa : janjetina i pulić pripemljeni na
  tradicionalni seoski istarski način na padeli
 • pečeni krumpir
 • sezonska domaća salata
 • desert – kroštule i cukarinčići – tradicionalni domaći istarski kolačići
 
14:30-16:00
povratak na konjima na poziciju ranča u Manjadvorcima
 
16:00
odlazak na razgled STANCIJE MIRISA – arboretuma Histria Aromatica*, Bale
* jedinstveni projekt održivog razvoja i zdravog načina života na ovim prostorima u svijetu – na 100.000 četvornih metara uzgaja se i prerađuje autohtono aromatično i začinsko bilje. Čudesnim krajobraznim oblikovanjem brda Pižanovac maksimalno je očuvana konfiguracija terena i flore. Posebne atrakcije na Stanciji mirisa su čudesna kraška jama Smokvina iz koje već 120 godina raste smokva, te spilja posebna po bogatstvu minerala i kalcita.

Gospodarstvo je opremljeno šetnicama, alejom čempresa, vinogradima, voćnjacima i maslinama; uz puteve i staze postavljene su kamene sjenice za odmor i promatranje biljnih vrtova i plantaža kao i prekrasnih vizura mora i otoka.

Cilj projekta bio je stvoriti mjesta okupljanja i događanja, mjesta na kojima bi se umrežavala i harmonizirala sva ljudska osjetila i spoznaje: mirisi, sluh, njuh, okus I opip. Značenje riječi aromatika jest miris i začin a to su simboli pamćenja. Oni potiču duh čovjeka na aktivnost, djeluju suptilno, opčinjavajuće, ozdravljujuće, vitalizirajuće. Aromatika je poziv povratka i poštivanja izvornog redoslijeda nastanka života, redoslijeda koji smanjuje raskorak između prirode i čovjeka, stavljajući ih na isti kolosijek i stvara važan korak ka humanom integralizmu.

 
18:30-20:00
posjet čuvenoj VINARIJI MATOŠEVIĆ, Krunčići uz kušanje 3 vrste vina + kanapei od sira (uz mogućnost kupnje buteljiranih vina)
 
20:00
odlazak na večeru u konobu KAŽUN, Pula; kraći predah uz aperitiv, a potom večera uz veselicu i ugodnu svirku domaćeg  harmonikaša
 
oko ponoći
povratak u hotel na noćenje
 

3.dan, nedjelja

Do 10:00
buffet doručak, kavica na Pulskoj rivi, napuštanje soba
 
10:00
odlazak na razgled LIMSKOG KANALA* i ROMUALDOVE PEĆINE**

* Dvadesetak minuta vožnje sjeverno od Rovinja nalazi se potopljena kanjonska dolina u kršu - Limski kanal, poznat i kao Limski zaljev ili Limski fjord. Dio je 35 km dugačke Limske udoline (drage) koja seže gotovo do Pazina u središtu Istre. Sam kanal je nešto duži od 10 km, a s obje njegove strane uzdižu se strma brda, ponegdje visoka i do 100 m. ** Kada je na prijelazu tisućljeća Romualdo iz Ravene došao u naše krajeve, već je bio poznat po čudesima i vidovnjaštvu.

Od 1001. do 1002. Romualdo, bivši pripadnik benediktinskog reda, a kasnije osnivač reda kamaldoljana gradio je samostan u Kloštru iznad Limskog kanala. Nakon dovršenog posla, odlučio je posvetiti se samotnjačkom životu, pa je u ljeto 1002. otišao u obližnju Kapetanovu spilju na obali Limskog kanala. Zbog lakog prilaza ovoj polu-spilji Romualdo je u bijegu od znatiželjnika potražio novi dom i našao ga na sjevernom obronku brijega s crkvicom sv. Martina: spilja duga 105 metara, cijela ravna i prohodna.

Ljudi su vjerovali da u toj spilji žive demoni i mračne sile, stoga nisu dolazili ni blizu. Romualdo je bio prvi koji je nakon dugo vremena ušao u spilju, i ostao sljedeće dvije i pol godine, dok je kontakt s vanjskim svijetom održavao preko jednog pastira iz Jurala. Povijesni izvori kažu da je sv. Romualdo živio na kraju glavne dvorane. Tek nakon njegova odlaska 1005. godine vjernici su počeli ulaziti u spilju.

 
12:00
na povratku prema Zagrebu, svraćanje na izvor rijeke Mirne u Kotlima*, gdje je predviđen ručak u restoranu KOTLIĆ
* Još jedno mjestance “iz snova” u Istri, na rubu civilizacije.  Nalazi se s desne strane "Aleje glagoljaša" kojom se uspinje na Hum. Rečina, to jest jedna od sastavnica nedokučiva izvora rijeke Mirne koja tuda prolazi u isprekidanom toku, u Kotlima čini i manji slap uz kojeg se nalazi vodenica.

Mjesto je posve napušteno prije dosta desetljeća ( ostala je tek lokalna «oštarija » Kotlić),  postupno se obnavlja, ali po ostacima nekdašnjeg seoskog domaćinsta naziru se tragovi i sjene ladanjskog života. Legenda kaže da se svaki petak na raskršću u samom mjestu tuku "štrige i štriguni" (vještice i vješci), pa kadkad nije zgorega to provjeriti.

 
…       
odlazak za Zagreb
 

PONUDA NA UPIT

KONTAKT PODACI ORGANIZATORA
Agencija:
ALMA VISIO TOURS
Kod:
HR-AB-01-080765747
OIB:
58905316697
Sjedište:
Vlaška 66, Zagreb
Kontakt osoba:
Ana Mamić
Mobiteli:
+385 92 199 3957
+385 92 317 7828
E-mail:
info@alma-visio-tours.com
Web:
www.alma-visio-tours.com

Polica putnog osiguranja kod ALLIANZ dd, Zagreb
Partners
 • ACCCF
 • Le Voyage Autrement
 • Copines de Voyage
 • Planet Ride
 • Route de Voyages
 • Nirva Travel
 • Prestige Voyages
 • Oceans Evasion
 • SOGO Travel
 • TERROIRS DES HOMES
 • Voyage Explorer